Cărți pe care vreau să le recitesc

Având în permanență sute de cărți pe lista de citit, la care adaug alte și alte titluri frecvent, mi-e destul de greu să fac loc și pentru a reciti anumite romane, însă mi-am propus să încep să fac din când în când și asta, fiindcă simt că sunt unele la care n-ar strica și n-ar fi deloc o pierdere de timp, din varii motive: fie consider că le-am citit mult prea devreme și nu le-am înțeles/apreciat cu adevărat, ori mi s-au schimbat mie anumite perspective și cred că le-aș vedea cu alți ochi după niște ani, la care se adaugă și acele cărți atât de frumoase încât ar merita recitite la fiecare câțiva ani.

Intenționam să fac o listă - scurtă, parțială - doar pentru mine, să fie notate cu scopul de a alege la ceva vreme din ele, însă m-am gândit apoi că poate va servi ca inspirație dacă o las aici, cu câteva scurte explicații, pentru a readuce în atenție niște titluri bune și poate să retrezesc interesul pentru un titlu cuiva, cu tot cu pofta pentru a reciti cartea cu pricina.

Produse consumate în primăvară - Impresii

Am făcut mai din timp poze la ambalaje, însă abia acum m-am mobilizat să și povestesc despre produse. Ce mi-a amintit de articolul ăsta sezonier a fost o discuție văzută recent, o persoană care era certată de cineva că degeaba face x și y lucru pentru protejarea mediului, atâta timp cât continuă să cumpere cosmetice ambalate în plastic. Atitudinea asta de „totul sau nimic” nu mi-a plăcut niciodată, mai ales pe subiectul ăsta. E imposibil să eliminăm complet poluarea sau să eliminăm brusc tot plasticul, cred însă că orice schimbare și progres în direcția asta ajută pe termen lung.

Uitându-mă în urmă la câte lucruri cumpăram, câte consumam și câte aruncam expirate acum niște ani, față de cât o fac acum, diferența e foarte mare și asta fără să mă chinui, doar cu schimbări mărunte făcute treptat: aleg produse mai spornice, am eliminat ce simțeam că e de umplutură, nu mai cumpăr din ce am deja prea multe sau folosesc rar etc. Acum se adună ambalaje într-un sezon mult mai puține decât într-o lună acum 5 ani. E un subiect vast, despre care am vorbit și o să mai vorbesc. Să trecem totuși la impresiile despre ultimele produse consumate...


Limite online și evitarea dependenței nocive

Pe subiectul ăsta am mai scris de câteva ori, cel mai recent în articolul Curățenie în online, unde așterneam anul trecut niște gânduri despre cum gestionez eu timpul petrecut online și materialele pe care le consum în așa fel încât să ies în câștig, nu doar să pierd vremea.

Vreau să reiau puțin subiectul și să povestesc despre ce încerc să fac pentru a nu deveni o dependență nocivă. E posibil ca ideea să-mi fi fost stârnită și de cartea pe care tocmai am citit-o, însă în minte aveam de mult gândul ăsta, pornind de la obiceiurile pe care le-am observat de-a lungul timpului: la mine și la alții.

Fac de la început precizarea că sunt conștientă că dependenți într-o oarecare măsură suntem majoritatea, dar poate să fie una care ne aduce și beneficii, simplifică viața sau ne dă idei și informații utile, însă poate să fie și o dependență care doar consumă mult timp degeaba, ori care chiar ne aduce mai mult frustrări. La cazul din urmă mă refer.