O mulțime de locuri frumoase se găsesc și prin împrejurimile Bucureștiului, câteva sunt deja foarte populare, altele în schimb sunt puțin cunoscute. Am decis să mă opresc la 100 km de oraș fiindcă altfel se extindea prea mult lista, nu sunt oricum decât o parte, acelea care mi se par mie mai speciale / importante. Așadar sunt locuri de vizitat în weekenduri mai leneșe sau chiar într-o ieșire de câteva ore din București, iar numărul de km din paranteze sunt orientativi, luați cu aproximație pornind din centrul orașului, evident că fiecare o să facă mai mult sau mai puțin în funcție de locul exact de pornire.
1. Palatul Mogoșoaia (18 km)
E cu siguranță unul dintre cele mai cunoscute locuri din lista de față și are de ce: pentru istorie, arhitectură și totodată un loc plăcut de relaxare, iar în plus se organizează și evenimente pe domeniu, lucru care nu e neapărat un avantaj dacă ai venit în scop turistic sau de relaxare. Dacă vreți liniște recomand în cursul săptămânii.
Am fost de mai multe ori acolo, singura mică dezamăgire a fost muzeul din interiorul palatului, era cam slăbuț organizat acum niște ani, când l-am vizitat, dar poate au mai făcut modificări între timp. În schimb mi se pare foarte frumos ca arhitectură, grădina de trandafiri din spate e superbă, nici de priveliștea cu lacul nu m-aș plânge, iar parcul care se întinde de acolo e și el drăguț pentru o plimbare. Intrarea pe domeniu e gratuită, doar muzeul se plătește.
2. Domeniul Stirbay, Buftea (22 km)
Se poate lega de vizita la Mogoșoaia pentru a umple o zi întreagă, fiind foarte aproape unul de altul. În palatul de aici nu e ceva de vizitat, în interior se află un restaurant pe care personal l-aș recomanda mai mult pentru decor decât pentru mâncare - nu că ar fi fost ceva rău, dar nici prea specială nu mi s-a părut, însă nici prețurile nu sunt mari. Pentru a intra pe domeniu se achiziționează un fel de voucher pe care îl poți folosi apoi la restaurant, parcă de 50 lei era.
În afară de palatul cu arhitectură faină la exterior și al său restaurant, domeniul e plăcut pur și simplu pentru plimbare, cu o vizită obligatorie la capela pe care o vedeți mai jos, mi s-a părut mai frumoasă decât palatul în sine. E și în Buftea, în afara domeniului, un lac cu priveliște drăguță, dar nu dădea pe afară de curățenie și civilizație de câte ori am ajuns prin zonă.
3. Palatul Ghica Blaremberg, Căciulați (30 km)
Acum câțiva ani l-am găsit abandonat, în paragină, am încercat să aflu dacă între timp s-a mai întâmplat ceva cu el și n-am găsit nimic recent. Presupun că e în aceeași situație, poate chiar mai rea dat fiind că au trecut vreo 3-4 ani de când am fost eu. E păcat de el, are o arhitectură frumoasă, partea din spate e absolut superbă, e și o fântână faină, iar aproape de el e și un lac.
Ar putea să fie un loc valorificat și turistic, chiar m-aș bucura să aflu că a fost restaurat, într-un final. Iar dacă nu, rămân cu speranața că se va întâmpla cândva, pe viitor, până nu e prea târziu. În caz că are cineva informații recente m-aș bucura să aflu ce mai e cu el, deocamdată îl recomand indiferent de stadiul în care se află - nu am plătit nimic, îmi amintesc că era totuși un paznic.
Update toamnă 2022: Încă e într-un stadiu similar, nu s-a îmbunătățit nimic.
4. Parcul Natural Comana (35 km)
Parc de aventură cu tiroliană, trasee prin copaci și alte activități, Delta Neajlovului, mănăstirea, chiar și niște trasee prin pădure - sunt destule motive pentru care Comana e unul dintre cele mai populare locuri de ieșit din apropierea Bucureștiului. Am gustat câte puțin din tot ce are de oferit și n-aș ezita să mai merg și cu alte ocazii, deși în weekendurile calde și însorite e cam aglomerat.
5. Snagov (50 km) + Pepiniera din Tăncăbești
În palat nu se poate intra ca turist - din câte știu, dacă aveți alte informații vă rog să-mi spuneți și mie - doar dacă ești invitat la vreun eveniment organizat acolo, în schimb se poate merge la plimbări prin pădure, pe podurile peste apă și o atracție în sine e insulița cu Mănăstirea Snagov, care era tare drăguț amenajată când am fost.
Ce mai recomand eu lângă Snagov e o pepinieră, se află în Tăncăbești, iar primăvara sunt niște câmpuri superbe de lalele și narcise, de regulă în aprilie. Se intră fără plată, dar e frumos să cumperi niște flori, în rest oamenii de acolo nu se supără dacă stai mai mult ca să admiri florile și să faci fotografii.
6. Palatul Brâncovenesc din Potlogi (60 km)
E „fratele” mai puțin popular al celui din Mogoșoaia, eu l-am văzut când era deschis de puțină vreme și la grădină părea că mai au de amenajat, însă mi-a plăcut oricum, iar în prezent poate arată și mai bine. Ba chiar mi s-a părut mai bine organizat muzeul din interior decât la cel din Mogoșoaia și am apreciat că era foarte liniștit locul. E ceva de o vizită mai scurtă, se poate lega însă cu altele după chef și preferințe.
7. Târgoviște și Rezervația de zimbri Neaga (82 km)
Rezervația de zimbri Neaga este - spre deosebire de altele din țară - o rezervație în adevăratul sens al cuvântului, e un perimetru mare de pădure îngrădit pentru animale, în timp ce în alte așa zise rezervații de zimbri din țară (Hațeg, Vama Buzăului) seamănă mai mult a grădini zoo. Dezavantajul e că nu tot timpul pot fi văzute animalele tocmai pentru că stau în pădure, ideal e să mergeți când nu e vegetație, adică iarna sau început de primăvară, în jur de 10-11 dimineața se adună cei mai mulți pentru că atunci li se dă mâncare.
E un loc fain de vizitat, am văzut foarte mulți zimbri într-un martie, iar Târgoviște e foarte aproape și sunt mai multe de văzut și în oraș. Noi le-am văzut separat, în Târgoviște am fost într-o iarnă, dar asta pentru că nu știam de rezervație la momentul respectiv, altfel merg perfect împreună. Principalul obiectiv din oraș e Curtea Domnească, acolo am petrecut și noi cea mai mare partea a timpului, dar mai sunt și alte locuri interesante de văzut în oraș, aș recomanda în mod special Muzeul Poliției, e unicul de timpul ăsta din țară.
8. Ruse, Bulgaria și împrejurimile (90 km)
N-aș fi crezut că e ceva special de văzut în Ruse, prima oară am ajuns prin centru întâmplător, într-o scurtă oprire, iar apoi am mers într-o excursie de o zi pentru a-l vedea mai bine. Merge perfect pentru o ieșire lejeră de o zi din București: pentru o plimbare pe faleza de la Dunăre, prin centrul orașului unde sunt câteva clădiri frumoase, o masă la una dintre nenumăratele terase și eventual vizitarea unor obiective din zonă precum Mănăstirea Dimitrie Basarabov sau Biserica Ivanovo, ambele lăcașuri vechi, săpate în stânci, prima mai interesant construită, cealaltă cu priveliște mai spectaculoasă.
Dacă vreți mai multe sugestii de weekend pentru Bulgaria, aflate ceva mai departe, însă suficient de aproape încât să se preteze pentru o ieșire de 2-3 zile, las mai jos alte câteva articole:
Nordul Bulgariei - 10 locuri de văzut aproape de București
O zi însorită la Balcic - Castelul Reginei Maria (îmi mențin opiniile după o vizită mai recentă)
5 plaje sălbatice din Bulgaria (toate aproape de Vama Veche)
Vestul Bulgariei - 5 locuri frumoase de văzut
+ altele în secțiunea Bulgaria
9. Grădina de Lavandă, Prahova (98 km)
E doar ceva de sezon și de scurtă durată, atât cât ține lavanda, dar știu că au devenit tot mai populare câmpurile de lavandă în ultima perioadă și am considerat că merită un loc pe lista asta. Pentru a afla exact când sunt în floare puteți să verificați pagina lor de Instagram sau de Facebook, cred că se numește exact așa - Grădina de Lavandă - și de regulă anunță stadiul în care sunt florile. Orientativ: cam între 15 iunie - 15 iulie, dar diferă de la an la an.
Nu e un câmp imens cum sunt cele din Provence, ba chiar și în România avem altele puțin mai mari, dar dacă vreți ceva mai aproape de București e o idee bună, mie mi-a plăcut pentru a-mi face „nebunia” (acum vreo 2-3 ani nici nu era așa popular, posibil de acum să fie tot mai cunoscut și aglomerat).
10. Câmpina (100 km) + Valea Doftanei
În Câmpina sunt două obiective principale: Castelul Iuliei Hașdeu care m-a emoționat ca simbol mai mult decât cu ce e de văzut efectiv, fiindcă nu e doar povestea Iuliei, e povestea unui tată îndurerat de pierdea fiicei, dar și clădirea e interesantă, iar un alt obiectiv e Casa Memorială Nicolae Grigorescu, casă în care a trăit și a pictat și unde acum sunt expuse o parte dintre operele faimosului pictor. Mie-mi plac lucrările lui și a fost o plăcere vizita în muzeu.
În afară de cele două obiective mi-a mai plăcut din Câmpina zona cu lacul, am oprit de mai multe ori acolo. Iar dacă e să ne mai îndepărtăm încă puțin (cu totul cred că sunt vreo 140 km de București), nu foarte departe de Câmpina e și Valea Doftanei, o zonă frumoasă - am văzut-o și vara și toamna, pe ploaie și pe soare, singurul meu regret e că toamna trecută mi s-a părut mai murdară ca la vizita anterioră. E o idee și să te cazezi pe un weekend aici.
Mai sunt și alte locuri de văzut prin împrejurimile Bucureștiului - multe mănăstiri sau biserici, ferme amenajate pentru turiști, alte parcuri de distracții etc - însă m-am rezumat la cele care mi-au plăcut în mod deosebit și am încercat să includ și din cele care nu se bucură de popularitatea pe care ar merita-o. Mai las o mențiune scurtă, de final, aflată la o aruncătură de băț de oraș: Parcul Dendrologic din Chitila, care a devenit locul meu preferat de picnicuri liniștite în apropierea orașului.
Stiu ca la castelul iuliei hasdeu e inchis pana la.anul, am vrut sa fac o escapada si noroc ca m-am uitat pe site intai. Sunt multe locuri faine, important e sa vrei sa vizitezi
RăspundețiȘtergereE bine de știut, eu am fost mai de mult. Bănuiesc că e în restaurări?
ȘtergereElla, esti minunata! Mi-ar plăcea sa te cunosc :)
Ștergere