Pasiunea pentru călătorii merge mână-n mână cu cea pentru lectură pentru mine, una o inspiră pe cealaltă și viceversa - cărțile îmi stârnesc interesul de a vizita anumite locuri de pildă, dar și faptul că mă îndrăgostesc de o țară sau un loc îmi poate stârni interesul față diverse cărți sau anumiți autori. Nicio carte nu oferă experința de la fața locului, dar nici fizic n-am cum să mă întorc în timp și să văd locuri care nu mai există sau unde s-au produs între timp schimbări majore, în schimb prin lectură pot face asta.
Deși ce am scris mai sus e valabil foarte bine și pentru cărți de ficțiune, azi vreau să vă recomand 6 jurnale de călătorie, toate povești reale, unele de aventură și stabilit recorduri prin Amazon sau Antartica, altele frânturi din experiențe de viață prin Iran sau Provence. Din păcate se găsesc foarte greu aceste cărți, am scotocit tot Internetul ca să dau de ele - iar regretul e dat tocmai de faptul că ar merita să se bucure de mai multă popularitate.
Librăria Cărturești Carusel, București
860 de zile pe Amazon, de Ed Stafford
A fost primul om care a străbătut pe jos întreaga lungime a Amazonului, expediția a început în aprilie 2008 și s-a încheiat 860 zile mai târziu, după cum reiese și din titlu, iar pe parcurs a avut parte de multe greutăți și pericole. Ce mi s-a părut foarte interesant - dincolo de aventura în sine și de partea organizatorică deloc simplă - e că a descris în acest jurnal și trăirile psihice și emoționale. Am citit cartea asta cu câțiva ani în urmă, însă îmi amintesc poate cel mai bine descrierea încercărilor mentale la care a fost supus pe parcursul expediției.
Există și un documentar (Walking the Amazon), pe care nu l-am văzut, am preferat să rămân cu impresia din jurnal, cu modul în care mi-am putut imagina singură toate evenimentele, de pildă cum a fost urmărit de băștinași înarmați și reținut sub acuzație de crimă poate că nu are același impact din documentar. Probabil că o s-o recitesc într-o zi. Am mai găsit-o online doar AICI în format ebook.
Între păduri și ape, de Patrick Leigh FermorCălătoria a fost mult mai lungă, dar Patrick a ales s-o împartă în mai multe volume, în cel de față povestind despre călătoria lui prin Ungaria și România anilor '30, o aventură din tinerețe despre care a scris mulți ani mai târziu, dar în care amintirile par foarte vii - de la nopțile petrecute sub cerul liber până la cele în care era găzduit în conace elegante, despre legături de prietenie, peisaje și... berze, care se pare că-i trezeau o mare fascinație. A introdus și multe informații istorice.
Locurile prin care trece par foarte cunoscute și totodată străine - asta m-a fascinat și asta mă face s-o recomand. Am spus-o când am pomenit de ea pentru prima oară pe blog că modul în care descrie peisajul de la Cazanele Dunării m-a făcut să regret foarte mult că nu mai pot vedea azi peisajul acela de dinainte de construirea hidrocentralei, dar același gen de regret m-a încercat și cu privire la alte locuri. Încă e în stoc
AICI.
Datorie de căpitan, de Richard Phillips și Stephan Talty Nu e tocmai un jurnal de călătorie, Richard Phillips fiind marinar și aventurile descrise în carte sunt din postura asta, însă mi-am permis s-o încadrez aici pentru că povestea m-a fascinat, am citit-o cu sufletul la gură de la un punct. În calitate de căpitan al unei nave comerciale, punând siguranța echipajului și a navei mai presus de propria viață, Richard ajunge prizonier al piraților somalezi, are parte de mai multe simulacre de execuții și niște tentative de evadare, însă în cele din urmă este salvat printr-o operațiune complicată a marinei militare americane.
Cum reușește mai exact să scape nava lui de pirați și să ajungă prizonier, prin ce trece din această postură și ce a presupus mobilizarea marinei militare aflați din carte - sau măcar din film, există și în cazul ăsta o ecranizare. Evident că eu recomand cartea, o puteți achiziționa de
AICI.
Un an în Provence, de Peter Mayle Cred că din recomandările de aici ea e cea mai celebră carte, deși e totodată cea mai „liniștită” poveste, fără aventuri uimitoare, dar cu un farmec aparte. Peter Mayle s-a îndrăgostit de această zonă a Franței și de la o vacanță a ajuns la a se muta acolo, iar dragostea lui pentru locuri, oameni și bucate reiese din fiecare rând. A trecut mult timp de când am citit cartea, dar mi-a rămas întipărită în minte atmosfera din Provence trăită ca străin devenit localnic, micile peripeții cu renovarea casei și faptul că abundă de delicii culinare.
O puteți achiziționa de
AICI și o recomand mai mult ca lectură relaxantă.
Vă scriu din Teheran, de Delphine Minoui Delphine a crescut în Paris, mama ei fiind din Franța și tatăl din Iran, unde a decis să meargă abia după moartea bunicului - trebuia să fie doar o vizită scurtă, însă a ajuns să petreacă 10 ani în Teheran, până când a fost alungată în mod brutal. A fost în general cucerită de Orientul Mijlociu și mai descrie în carte frânturi din alte țări în care a trăit, dar cea mai mare parte a cărții este despre experiența ei în Iran - ca jurnalistă ce făcea reportaje pentru Franța, ca tânără care s-a alăturat strigătului de libertate și care a fost persecutată continuu.
E o perspectivă foarte diferită asupra Iranului față de o experiență turistică tipică, în plus e interesant scrisă sub formă de scrisori adresate bunicului decedat. În ciuda disputelor politice, a restricțiilor și a evenimentelor tragice la care a luat partea, Delphine a iubit poporul ăsta și oamenii ei. Doar
AICI am mai găsit una disponibilă încă.
Luptând cu imposibilul, de Mike Horn A fost o aventură în toate sensurile cuvântului expediția lui Mike Horn în Artica - fiind primul om care a făcut înconjurul Cercului Polar de Nord, de unul singur - și cred că asta e cartea mea preferată dintre toate cele de călătorie pe care le-am citit până acum. A înfruntat drumuri prin zăpezi și dormitul la cort în temperaturi de până la -60 grade, s-a întâlnit cu mai multe animale sălbatice (urși polari și grizzly, reni, lupi etc), s-a luptat cu furtuni pe mare, dar și cu birocrația rusă, a îndurat foame și dureri, iar toate astea sunt descrise în carte cu umor, în cea mai mare parte.
Vorbind de simțul umorului - îmi amintesc că întâlnirea lui de aproape cu un urs polar e descrisă în așa fel încât am râs cu poftă, deși nu cred că a fost nimic comic pe moment. Au trecut câțiva ani de când am citit și cartea asta, însă mă reîntorc cu gândul la ea dese ori.
Din păcate n-am mai găsit-o online, dar dacă o vedeți vreodată pe undeva luați-o cu încredere - poate doar partea organizatorică de la început să fie plictisitoare pentru unii, dar poveștile din expediție n-au cum să nu te captiveze.
Aș fi putut să mai recomand destul de multe alte jurnale de călătorie, dar la prima „strigare” la astea m-am oprit pentru că sunt povești care mi-au rămas bine întipărite în minte. Dacă vă plac genul ăsta de cărți mai recomand și ce a scris Bill Bryson, iar de Hemingway nu știu dacă mai are rost să pomenesc. Foarte mult mi-a mai plăcut Poveste de dragoste africană de Caitlin Davies (Botswana), interesante mi s-au părut și Călătorind prin Europa de Est de Marquez, De la India la Indiile Africii de Daniela Țane, Amintirile unei nonagenera de Antoaneta Ralian, Cerere în călătorie de Edouard și Mathilde Cortes, iar lista poate continua.
Voi ce jurnale de călătorie recomandați?
Nu stiu daca ai putea-o incadra 100% la jurnal de calatorie, dar incearca si "Die Weisse Massai" sau pe romaneste "Indragostita de un massai" de Corinne Hofmann. In principiu, e Kenya.
RăspundețiȘtergereM-am uitat la ea de multe ori, cred că mi-a mai fost recomandată, dar am cam pierdut-o din vizor. Intru acum să o pun într-un wishlist. Mulțumesc!
ȘtergereSi mie mi-a placut mult cartea lui Hoffman, am citit si celelalte volume, despre intoarcerea in Europa si revenirea de mai tarziu in Africa.
RăspundețiȘtergereDin păcate acum n-am mai găsit-o pe Elefant sau Libris, de unde cumpăr eu cel mai des, dar o s-o mai caut/urmăresc.
Ștergerenu cred ca am citit prea multe carti de genul, zic eu ca nu se incadreaza in viziunea mea
RăspundețiȘtergereDacă nu te pasiunează în mod special călătoriile, aventurile și alte culturi probabil că nu par așa interesante :)
Ștergere