Am în permanență liste peste liste de dorințe atunci când vine vorba de cărți, unele sunt foarte mult dorite, altele doar curiozități, așa că încerc să-mi stabilesc periodic și o listă mai scurtă de priorități, ca să nu mă las prea des tentată de titluri care-mi fac un ochiul pe moment - am descoperit și astfel cărți foarte bune, însă prefer să îmbin lecturile de mult dorite cu cele alese mai spontan. Anul trecut am făcut un wishlist cu 20 de titluri, n-am reușit să citesc decât 11 dintre ele, așa că rămân restul pe anul ăsta și am mai ales încă 10 titluri pentru 2020, marea majoritatea fiind cărți pe care amân de mult timp să le citesc. Vi le las mai jos cu motivul pentru care mi le doresc.
O să colorez cu nuanța asta titlurile citite, pe măsură ce „bifez” din ele!
Dune, de Frank Herbert - nu e în fruntea listei întâmplător, deși celelalte o să le notez într-o ordine aleatorie. Amân seria asta de ani, în ciuda insistențelor cuiva și a faptul că știu cât de iubit și lăudat e acest SF. Motivul e că am evitat seriile multă vreme, dar gata, n-o mai amân... primul titlu îl am deja și aș vrea să duc toată seria la capăt până la finalul anului.
Abatorul cinci, de Kurt Vonnegut - o carte de care am tot
uitat, pur și simplu, deși amestecul de evenimente reale din Al Doilea
Război Mondial cu parte SF din poveste pare foarte interesant, mai ales
că îmi și place stilul în care scrie Vonnegut, cu ironie și umor, iar
povestea știu că e inspirată din experiența personală din război.
Scurtă istorie a timpului, de Stephen Hawking - mă intrigă faptul că a ajuns bestseller internațional o carte de știință, până să devină populară aveam pe wishlist o altă carte a lui Hawking (Visul lui Einstein și alte eseuri) dar am decis să schimb prioritățile, deși sper să ajung la ambele anul ăsta.
În căutarea timpului pierdut, de Marcel Proust - eu îmi notez chestii pe semnele de carte și făcând ordine printre ele am găsit titlul ăsta notat pe mai multe, ca reamintire a intenției de a-l citi pe Proust, fără succes până acum. Sunt mai multe părți, dar măcar Sodoma și Gomora poate apuc să citesc anul ăsta, mai văd apoi.
Kafka pe malul mării, de Haruki Murakami - nu știu câte cărți ale autorului japonez am apucat să citesc, sunt totuși destul de multe, iar pe asta am amânat-o voit, din cauza părerilor contradictorii, ba că e genială, ba că n-are sens... dar oricum toate cărțile lui sunt mai ciudățele, mai greu de digerat și mie totuși mi-au plăcut majoritatea.
Povestea slujitoarei, de Margaret Atwood - o vreau și pentru că n-am mai citit de mult o distopie bună, dar e tocmai ea aleasa pentru că am apucat să încep serialul, ideea mi se pare genială, dar cam lălăit din al doilea sezon, așa că mai bine aflu povestea din carte, văd apoi cât mă mai interesează și serialul. Îmi pare puțin rău că n-am citit mai întâi cartea.
Rugăciune pentru Cernobîl, de Svetlana Aleksievi - ca să continui cu altă carte care a stat la baza unei ecranizări... eu sunt de mult chitită pe cărțile Svetlanei, dar cu atâta nebunie în jurul mini seriei de pe HBO n-am putut rezista tentației de a-l viziona, dar tot aș vrea să aflu și mărturiile din carte.
Război și pace, de Lev Tolstoi - îmi plac tot mai mult scriitorii ruși, inclusiv Tolstoi, iar titlul e doar o alegere firească după Anna Kareninana, care a rămas și cartea mea preferată de anul trecut. Nici măcar nu știu de ce m-au speriat cărțile rușilor până acum vreo 2-3 ani, a fost o teamă nemotivată.
Mândrie și prejudecată, de Jane Austen - extrasă din aceeași listă de clasici ca anterioara, dar puțin forțată pe lista asta, fiindcă nu m-a atras în mod deosebit Jane Austen niciodată, dar am zis să las măcar un titlu ca provocare, genul ăla care nu mă entuziasmează atât de mult, dar tot sunt curioasă...
Mythos - Miturile Greciei repovestite, de Stephen Fry - am văzut-o de când a apărut, mi s-a părut cu potențial ca subiect, fiind fascinată de legendele Greciei, dar abia după ce am răsfoit-o ieri într-o librărie m-am convins că e de pus mai sus pe listă, pare scrisă foarte simplu dar abordarea e interesantă.
Pentru ultima am renunțat la alt titlu de pe listă, oricum era o carte mai populară ce-mi sare dese ori în ochi, așa că o să fie probabil citită și aceea, fără să se afle pe lista asta. La fel ca altele din lungile mele liste de lectură. Mai am pe wishlist un autor pe care vreau să-l citesc, dar încă nu știu cu ce să încep - William Faulkner - precum și mulți alți autori pe care vreau să-i aprofundez.
Aș mai vrea să reîncep să citesc cărți de călătorie (din cele tip jurnal), să merg mai des prin anticariate și poate chiar să încerc din nou să mă împrietenesc cu citit în format electronic, deși cam greu la capitolul ăsta, tot mai bine e direct cu o carte în mână. Probabil tot de pe Libris o să cumpăr cărțile cele mai multe.
De data asta mi-am setat pe Goodreads o provocare mai realistă ca număr de cărți de citit, doar 60, dar ca de obicei... n-o să mă apuc să citesc orice numai pentru a atinge un număr, e absurd, în schimb dacă îl ating sau chiar depășesc citind o grămadă de cărți bune e minunat. Cam atât cu dorințele literare pentru anul ăsta.
Voi ce cărți aveți pe wishlist pentru 2020? Ați citit vreun titlu din lista mea?
Atat "Mandrie si prejudecata" cat si "Dune" sunt carti bune din punctul meu de vedere. Spor la citit.
RăspundețiȘtergereMarea majoritatea din lista asta cred că sunt cărți bune, altfel nu le alegeam. Mulțumesc!
Ștergereeu am citit mythos si chiar mi-a placut tare mult. am cam multe dorinte, dar cartile la mine isi fac loc una cate una, vin fara sa le caut eu
RăspundețiȘtergereMă bucur că ți-a plăcut. De asta nici eu nu-mi fac liste de dorințe lungi, las loc și de dorințe apărute pe parcurs și pentru tentații de moment.
Ștergere