Am creat această rubrică cu scopul de a scrie despre toate cărțile pe
care le citesc, fără a se vrea a fi vreo analiză literară și nici măcar
o recenzie, ci doar o scurtă impresie personală, fără a dezvălui mai
mult decât e cazul din subiect - nu mai mult decât o fac cei de la
editură sau poate nici măcar atât, așa că nu veți găsi aici „spoilere”.
Scriu cam târziu despre lecturile lunii trecute, am vrut să vă povestesc la grămadă cu cele de luna asta, dar m-am răzgândit pentru că s-ar putea aduna cam multe. Oricum, mai bine mai târziu decât niciodată. Am avut niște lecturi foarte interesante în noiembrie, cu stiluri și subiecte diferite, vreo două m-au impresionat mai puțin, una în schimb a intrat pe lista de favorite de anul ăsta, iar o alta a fost o lectură relaxantă care m-a acaparat și m-a emoționat. Să le luăm pe rând...
Ascuns la vedere, de Nuruddin Farah
Îmi amintesc că am cumpărat cartea asta doar pentru că autorul e african, iar povestea cu somaleza care își abandonează traiul occidental și călătoriile prin lume pentru a reveni pe pământ african ca să aibă grijă de nepoți... a sunat interesant tocmai pentru că acțiunea se desfășoară într-o parte de lume interesantă pentru mine, mai exact în Nairobi, capitala Kenyei. Povestea de familie nu m-a acaparat prea mult, nu mi s-a părut prea credibilă și nici măcar prea palpitantă, așa că am apreciat că măcar a avut și un strop de politică și diverse alte detalii interesante despre partea asta de lume, e tot ce mi-a plăcut și m-a făcut să duc lectura până la capăt.
>>Cel mai bun preț găsit aici<< - o recomand doar dacă vă interesează situația din Africa, altfel nu știu dacă are rost.
Lista lui Schindler, de Thomas Keneally
E categoric una dintre cărțile cele mai interesante de anul ăsta și totodată se află și pe o listă foarte scurtă de preferate dintre cărțile citite de mine despre Holocaust (nu sunt deloc puține). Am lămurit totul cu asta? Pentru cine nu-i cunoaște totuși deloc povestea, Oskar Schindler era în al Doilea Război Mondial un industriaș german, avea o fabrică în Cracovia și ceea ce a început ca o timidă luptă împotriva sistemului, a ajuns principalul lui scop - să-și salveze evreii de la fabrică, să salveze cât mai mulți evrei. Nu e o lectură nici plăcută, nici ușoară, dar e extraordinară...
Autorul nu l-a idealizat pe Schindler, mi s-a părut foarte realist construită povestea pe baza tuturor declarațiilor și a informațiilor obținute, dar tot nu se poate contesta faptul că a fost un erou acest om pentru acei evrei care altfel n-aveau nicio șansă să scape. Procentual nu înseamnă prea mult ce a reușit să facă, dar pentru cei salvați înseamnă foarte mult, mai ales că eforturile au fost uriașe, fiind de altfel singurul care a reușit să scoată un grup de oameni de la Auschwitz.
>>Cel mai bun preț găsit aici<< și o recomand (când se găsește pe stoc - destul de rar) oricui e interesat de subiect, dar eu aș zice că merge „la pachet” cu Un băiat pe lista lui Schindler, singura carte scrisă de unul dintre evreii salvați de acesta. Eu am citit-o pe aceea prima oară.
Câinele, adevăratul meu prieten, de W. Bruce Cameron
Dacă aș încerca să fac o analiză literară aș găsi mai multe critici de adus, dar nu mi se pare că e cazul la o lectură de genul ăsta. Naratorul este chiar un câine, autorul încercând să arate viața privită prin ochii unui câine care trece prin mai multe vieți. E o lectură relaxantă, uneori amuzantă, alteori emoționantă sau chiar tristă, zic eu că pe un iubitor de animale nu-l poate lăsa indiferent această povestioară. Mă bucur totuși că n-am luat cartea asta mai devreme în cursul anului - mai avusesem câteva tentative - pentru că m-a afectat oricum în câteva momente chiar și acum, pierderea lui Rocky încă pare foarte proaspătă pentru mine...
>>Cel mai bun preț găsit aici<< - cred că e o lectura faină pentru orice iubitor de animale, de câini în mod special.
Turnul întunecat 1 - Pistolarul, de Stephen King
Am pus această serie pe wishlist încă de la începutul anului din dorința de a citi de la Stephen King și altceva decât romane polițiste/thirllere, dar și pentru că oricum anul ăsta am încercat să mă îndrept mai des spre genul fantasy, însă această primă parte m-a lăsat cu sentimente amestecate. În prima jumătate a cărții am fost tentată de multe ori s-o abandonez, nu reușea să-mi mențină interesul viu, apoi am devenit mai interesată de ce se întâmplă, a început să aibă mai mult suspans dar la final tot nu am rămas prea convinsă că sunt interesată să continui seria. Întâmplător citisem pe un grup de carte, chiar după ce am terminat-o, că devine tot mai interesantă povestea de la un volum la altul, poate vreodată o să văd și singură... sau poate că nu.
>>Cel mai bun preț găsit aici<< - dacă sunteți fani mai mari ai genului poate o să vă placă totuși, eu nu am tocmai cea mai relevantă opinie pe fantasy, nefiind genul meu preferat.
Ați citit vreuna dintre cărți? Voi ce ați mai citit interesant în ultima perioadă?
am cam sarit randul cu cititul dar am cumparat mult in ultimile saptamani, poate prind momente linistite da sarbatori!
RăspundețiȘtergereNici eu n-am citit luna asta pe cât de mult aveam de gând, a fost până la urmă o perioadă mai încărcată decât mi-o doream, dar sper la fel... să am mai mult timp acum pe final de an. Spor la citit!
Ștergeresincer, pistolarul l-am evitat cat am putut de mult. oricat mi-ar placea king, nu imi place genul fantasy absolut deloc. asa ca... nu pot. cartea cu cainele cred ca m-ar emotiona pana la lacrimi, incerc sa evit lecturile si filmele de genul
RăspundețiȘtergereDacă nu-ți place genul n-are rost... Nici eu nu sunt mare fană fantasy, dar de dragul diversității mai încerc câte ceva din zona asta. Chiar e emoționantă.
Ștergere