Nu o să încurajez niciodată călătoriile în urma cărora te alegi doar cu o bifă în dreptul unui oraș sau al unor obiective. În schimb, consider că în unele situații e o metodă bună să faci o primă vizită scurtă și apoi să aprofundezi la viitoare vizite, mai ales dacă ți-a plăcut acel oraș/loc. Motivul pentru care am ajuns doar scurt în Bruxelles e că am fost mai interesați de alte orașe mai frumoase din Belgia, iar la final n-am rămas cu un regret că n-am petrecut mai mult timp în acest oraș considerat (neoficial) capitala Uniunii Europene. Am reușit să îmi fac o idee în linii mari, să văd o parte dintre locurile cele mai interesante, iar pentru asta îi mulțumesc și Irei care s-a oferit să ne fie ghid și care ne-a arătat și câte un loc mai puțin cunoscut de turiști.
N-aș spune despre Bruxelles că e un oraș frumos ca întreg, dar e interesant și mi-ar plăcea să-l descopăr mai bine pe viitor, însă aș profita și a doua oară să mai merg prin alte orașe din Belgia, nu m-ar atrage să pornesc la drum doar pentru el. O să vă spun în continuare cu ce impresii am rămas din vizita asta scurtă și ce am apucat să vedem - teoretic o zi e de ajuns pentru toate cele despre care o să scriu.
Jardin du Mont des Arts
Încep cu locul care mi-a plăcut cel mai mult în Bruxelles, al cărui nume - Muntele Artelor - e dat de faptul că aici se află mai multe dintre muzeele orașului. Nu am avut timp să vizităm vreunul dintre ele, deși Muzeul Instrumentelor Muzicale m-ar tenta pentru o altă ocazie, în schimb am zăbovit ceva vreme în capul scărilor de sus, privind către o bucată frumoasă a orașul, cu părculețul foarte drăguț amenajat prin care ne plimbasem deja și care se întindea de acolo la picioarele noastre, savurând muzica stradală și atmosfera relaxată. Doar puțin mai în spate de Mont des Arts se află Place Royale, una dintre clădirile cele mai impozante pe care le-am văzut în Bruxelles.
Grand Place / Grote Markt
Din punct de vedere arhitectural mi s-a părut cel mai impresionant loc din oraș, cu grandioasele clădiri ale Primăriei și Casei Regale, dar și cu detaliile superbe ale tuturor celorlalte clădiri din piață. Chiar dacă am stat prima oară s-o vedem pe îndelete, nici pe când am mai revenit apoi în treacăt n-am putut rezista tentației de a mai admirat puțin arhitectura și a mai trage câteva cadre.
E destul de aglomerat în permanență, dar în astfel de piețe mi se pare că asta e parte din farmecul locului. Pe una dintre aleile care dau în Grand Place ai și incredibila șansă să-ți umpli tolba cu noroc frecând o statuie, vă las să-i descoperiți povestea la fața locului - de unde o fi apărut obiceiul ăsta bizar cu frecatul statuilor pentru noroc?
E destul de aglomerat în permanență, dar în astfel de piețe mi se pare că asta e parte din farmecul locului. Pe una dintre aleile care dau în Grand Place ai și incredibila șansă să-ți umpli tolba cu noroc frecând o statuie, vă las să-i descoperiți povestea la fața locului - de unde o fi apărut obiceiul ăsta bizar cu frecatul statuilor pentru noroc?
Grand Place este inclus în Patrimoniul Cultural UNESCO.
Place de Poelaert
Piața asta mi-a plăcut pentru panorama asupra orașului și pentru că mi-a dat impresia de loc în care își dau întâlnire localnicii, am găsit o atmosfera plăcută și aș reveni acolo pentru un apus de soare. Priveliștea în sine nu-ți taie respirația, în Bruxelles e un amestec de stiluri arhitecturale care privit de sus nu arată neapărat foarte frumos, dar pe mine mă încearcă același sentiment plăcut oricând am șansa să văd un oraș de sus, indiferent că mă și încântă prea mult vizual sau nu, senzația de a avea orașul la picioare e aceeași.
Tot aici se află Palatului de Justiție, dar clădirea era în renovări și asta de mulți ani, probabil că la fel e și acum, așa că acea clădire nu mi-a trezit niciun interes nici măcar prin faptul că e foarte mare (avem noi alta mai mare în capitală, probabil de aia), mai interesant mi s-a părut monumentul din piață.
Cele trei statui care fac pipi
Asta e ceva de bifat mai mult de amuzament. Nu e nimic impresionant la celebrul Manneken Pis, e doar o statuie micuță aflată la un colț de stradă, sub forma unui băiețel care face pipi, însă parcă nu-l poți rata dacă tot ești în Bruxelles. A devenit un fel de simbol al orașului, de care localnicii nu prea sunt mândri, iar ce ar trebui să simbolizeze rămâne un mister, dar există în schimb diverse legende cu privire la statuie. Mai interesant e faptul că i se schimbă constumația în funcție de diverse sărbători/evenimente care au loc în lume, au și un muzeu cu toate costumele acestuia.
La statuia în sine n-ai ce să faci mai mult de 3-4 poze, pentru noi a fost mai captivant la „vizita” asta faptul că a trecut o paradă pe acolo cât noi ne pozam cu ăsta micu și ne-a acaparat mai mult decât Manneken Pis. Nu sunt la fel de celebre, dar mai există în oraș alte două statui care întreprind aceeași activitate - un câine (Zinekke Pis) și o fetiță (Jeanneke Pis). Cea mai simpatică mi s-a părut fetița.
Picturi murale cu benzi desenate
În Belgia și în Franța există o lungă tradiție cu privire la benzile desenate, care sunt considerate a noua artă, denumirea acestora fiind „bande dessinée”, care nu e tocmai același lucru cu „comic books” ale americanilor. Aceste benzi desenate ale lor sunt reprezentate sub formă de picturi murale prin multe locuri din Bruxelles și sunt foarte interesante, îmi pare rău că fiind pe fugă n-am stat să le fac cele mai bune fotografii. Plimbându-te prin oraș la pas n-ai cum să nu treci pe lângă ele. Desigur, în afară de benzile desenate, nu puteam să nu dăm și de o pictură murală cu Manneken Pis.
Galeries Royales Saint-Hubert
Concepută inițial ca o un coridor de trecere între două piețe, azi adăpostește diverse magazine (scumpe), restaurante și cafenele, chiar și o ciocolaterie, iar detaliile arhitecturale sunt foarte frumoase. Se aseamănă într-o oarecare măsură cu mult mai celebra Galleria Vittorio Emanuele din Milano și deși aceea este mai mare și mai frumoasă, galeria din Bruxelles are totuși o istorie mai veche, fiind construită cu vreo 30 ani înaintea celei din Milano. Se află oricum foarte aproape de Grand Place, așa că e păcat de ratat, merge măcar pentru aruncat un ochi la arhitectură și magazine.
O mai mare diversitate la shopping (și mai pentru toate buzunarele) se găsește pe Rue Rogier, o stradă înțesată de magazine de tot felul. De acolo pornește un alt pasaj drăguț - a treia poză de mai jos.
Delirium Cafe
Ceea ce credeam că e un singur bar cu un număr foarte mare de sortimente de bere - a intrat în cartea recordurilor pentru asta - urma să aflu la fața locului că e de fapt o străduță cu mai multe localuri Delirium. Tot pe strada asta se află și Jeanneke Pis. Dacă ești pus pe încercat cât mai multe sortimente de bere belgiană ăsta e locul potrivit să-ți petreci chiar și o zi întreagă (nu cred că e cel mai indicat de dimineața până seara, totuși).
În afară de aceste celebre localuri, Bruxelles mi-a dat impresia că are o foarte mare varietate de restaurante, terase sau baruri, iar unele sunt interesante și prin aspectul mai inedit. Pentru mai multe recomandări în sensul ăsta aruncați un ochi pe articolul Irei de aici.
În afară de aceste celebre localuri, Bruxelles mi-a dat impresia că are o foarte mare varietate de restaurante, terase sau baruri, iar unele sunt interesante și prin aspectul mai inedit. Pentru mai multe recomandări în sensul ăsta aruncați un ochi pe articolul Irei de aici.
Ce am mai văzut din plimbare...
Chiar dacă nu e nici cel mai frumos și nici cel mai ofertant oraș din punct de vedere turistic, numai plimbându-te pe jos prin centrul orașului, cu sau fără o țintă anume, poți da de diverse clădiri frumoase, biserici cu arhitectură gotică, chiar și străduțe mai colorate. Dintre obiective, aș mai menționa Palatul Regal și parcul de alături, mi-au plăcut. Iar în afară de zona centrală mai sunt și niște cartiere foarte frumoase, cu clădiri în stil Art Nouveau, Bruxelles fiind orașul în care a luat naștere acest stil arhitectural. Să fiu sinceră, e principalul motiv pentru care aș vrea să revin în oraș - să fac o plimbare în cartierul Ixelles.
Dintre locurile în care n-am ajuns la prima vizită, dar pe care nu le-aș rata data viitoare, sunt de menționat următoarele: Atomium, Parc du Cinquantenaire, Parlamentul European, Mini Europe și las deschisă lista pentru muzee, dar poate și alte cartiere frumoase în afară de Ixelles deja menționat.
Deși pentru mine timpul scurt petrecut în Bruxelles a fost mai bine decât deloc și mi-a satisfăcut cel puțin jumătate dintre curiozitățile/dorințele față de diverse locuri din oraș, aș recomanda totuși minim 2 zile pentru a-l vizita. Însă n-am cum să nu recomand în final să-l legați și de niște vizite prin alte orașe mai frumoase ale Belgiei, precum Gent (preferatul meu), Brugge, Dinant sau Mechelen. Deja pentru toate astea, plus o vizita la Marea Nordului, eventual și un Antwerpen sau vreun castel - și abia dacă mai ajunge o săptămână în Belgia, ca drept dovadă a cât de multe sunt de văzut chiar și într-o țară micuță.
Ați fost în Bruxelles? Ce ați mai recomanda?
carti postale, nu alta fotografiile tale! multumesc de prezentare, asa am ajuns si eu cu tine!
RăspundețiȘtergereMulțumesc, mă bucur dacă am reușit să te introduc măcar puțin în atmosfera/experiența de la fața locului!
ȘtergereFoarte frumos,îmi place ce am văzut.
RăspundețiȘtergereMă bucur!
Ștergere