Am pierdut șirul excursiilor făcute prin Moldova de-a lungul anilor și totuși constatam recent că n-am scris nimic pe blog despre această regiune a țării, mai repede am reușit să scriu despre Bucovina sau Chișinău. Iar dacă tot n-am scris nimic, am zis să încep cu orașul din Moldova care mie mi s-a părut cel mai frumos - e drept că nici „concurența” nu e foarte mare la orașe în partea asta a țării, iar dacă e să încerc un top al orașelor mele preferate din toată România, din păcate Iașiul nu s-ar afla tocmai printre primele. Probabil din cauza blocurile comuniste care îi strică imaginea sau poate pur și simplu pentru că eu mă topesc după orașele din Transilvania.
Să nu deviez însă... Iașiul are multe locuri importante din punct de vedere istoric sau cultural (e plin de case memoriale de scriitori), dar și una dintre cele mai frumoase clădiri de la noi din țară, din punctul meu de vedere, pentru care o să aloc în continuare aproape jumătate de articol...
Am să împart în continuare articolul sub formă de listă a locurilor care mi-au plăcut cel mai mult, cu mențiunea că pentru a vedea toate acestea ar trebui alocate cam două zile, numai obiectivul următor necesită câteva ore bune pentru o vizită aprofundată...
Palatul Culturii
Probabil a bănuit toată lumea că la el mă refeream mai sus, Palatul Culturii fiind simbolul Iașiului, o clădire impresionantă din orice unghi ai privi-o, cu detalii arhitecturale superbe. Era destul de recent restaurată atunci când am fost noi (august 2017), iar în interior nu erau încă deschise spre vizitare câteva dintre încăperi, însă n-am ratat ocazia de-al vizita, am avut oricum destule de văzut. Am observat că mulți se limitează la admira doar construcția, dar oricât de frumoasă și fotogenică e aceasta, după un milion de poze cu clădirea recomand și o vizită în interior, sunt multe lucruri interesante de văzut.
Ca să fiu cinstită, singurul motiv pentru care am vrut neapărat să intru a fost să văd cel mai mare tablou Carul cu boi de Nicolae Grigorescu, dar am găsit o mulțime de alte lucruri interesante - încă din holul de la intrare mi-a plăcut ce văd, toate coloanele, scările, vitraliile și chiar pardoseala au detalii foarte frumoase, apoi am descoperit pe rând câteva săli superbe, iar prin muzee am găsit multe exponate interesante - picturi, costume tradiționale, aparate de fotografie vechi și multe altele. Muzeele sunt patru la număr: Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei și Muzeul Științei și tehnicii „Ștefan Procopiu”. Recomand bilet care să le cuprindă pe toate, e și cel mai convenabil așa.
Mi-a plăcut foarte mult ce am găsit la Palatul Culturii, atât starea în care se află la exterior - nu sunt specialist, dar ca amator mi-a părut că s-a făcut restaurarea cum trebuie, termopane sigur n-am văzut - precum și organizarea din interior, foarte bine pusă la punct. Sper să nu se fi schimbat ceva în rău între timp.
Ce nu pot spune că mi-a plăcut în mod deosebit e zona Palas Mall, parcă e ca nuca în perete zona aia modernă fix lângă frumusețe de palat construit între 1906 - 1925. E drăguț ca zonă de ieșire pentru localnici, cu verdeață, fântâni, băncuțe și magazine cu de toate, dar parcă i-ar fi stat mai bine în altă parte. Singurul motiv pentru care recomand o „vizită” în mall e că de pe terasă se vede foarte bine spre Palatul Culturii.
Parcul Copou
Că ați iubit sau că v-au dat bătăi de cap operele sale când le studiați în școală... o vizită în Iași nu merge fără a vedea și simbolicul tei al lui Mihai Eminescu. Eu am „vânat” până acum cam toate locurile legate de viața și operele lui, în perindările mele prin Moldova, așa că aș recomanda într-un mod mai special și altele, dar nu e nici „Teiul lui Eminescu” de ocolit. Zona din jurul teiului bătrân, proptit din toate părțile pentru a-l ține în picioare, mi s-a părut foarte drăguț amenajată, dar mi-a plăcut oricum întregul parc, e micuț dar frumos aranjat. În afară de statui cu personalități bine cunoscute, se mai găsește aici și Obeliscul Leilor, construit la 1840.
Bojdeuca lui Ion Creangă
Vizitasem cu niște ani în urmă casa din Târgul Neamț, cea în care a copilărit, dar deși aceea e mai mare și cu mai multe exponate, mie mi-a plăcut mai mult mica lui bojdeucă, datorită domnului care ne-a povestit despre Creangă de parcă ar fi vorbit despre un om foarte apropiat, poate chiar propriul tată. Ne-a trecut scurt prin viața lui, multe detalii le știam, câteva le-am aflat acolo, dar la final abia mi-am mai reținut lacrimile... Nu sunt multe de văzut, e un loc simbolic, cu două încăperi micuțe - într-una sunt și lucruri de-ale lui Eminescu, din vremea cât a stat acolo - dar acel domn a făcut ca totul să prindă viață. Nu știu dacă e el mereu sau dacă încă mai e acolo, însă eu recomand oricum o vizită. Foarte faină mi s-a părut grădina.
Râpa galbenă
E un loc foarte interesant și frumos, deși încă puțin cunoscut/promovat, abia de curând am început să mai văd câte o poză de pe aici prin social media și de obicei oricum de la localnici. Construcția a fost terminată la începutul secolului trecut, scopul fiind de a facilita circulația pietonilor. Scările sunt foarte frumoase și numai bune de o ședință foto (ce ghinion că n-aveam ținută de divă), iar în apropiere mai sunt și alte construcții frumoase (ex: clădirea Bibliotecii Mihai Eminescu), precum și o zonă cu localuri drăguțe. E și o grădină botanică pe aproape, pe care n-am mai apucat însă s-o vizităm. Mi-a plăcut mult zona și tocmai pentru că nu știam de ea, am avut noroc de „ghid” care cunoștea orașul și m-a adus aici.
Bulevardul Carol I
În afară de Parcul Copou, care se află de asemenea pe acest bulevard, mi-au mai plăcut și clădirile universităților, dar și construcțiile frumoase (și de regulă monumente istorice) în curtea cărora erau terase drăguț amenajate, la una servind și o masă delicioasă în prima seară, iar tot aici mai sunt și alte părculețe și dacă nu confund tot prin zona asta am găsit cele mai multe case memoriale - din păcate era prea târziu ca să le mai putem vizita. Tot din cauză că am fost pe seară n-am prea multe poze să vă arăt...
Bulevardul Ștefan cel Mare
O altă stradă cu câteva obiective frumoase - chiar dacă aflate alături de niște blocuri oribile - unde se remarcă în mod special Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, o clădire superbă, cu un interior pe măsură pe care mi-ar fi plăcut să-l văd (poate data viitoare) și un parc drăguț prin care se trece de la acest bulevard. Tot aici se află Biblioteca Gheorghe Asachi, pe care e imposibil să n-o știți măcar de pe listele cu cele mai frumoase biblioteci din lume. Din păcate nici interiorul acesteia nu l-am putut vedea, în weekend nu e deschisă, așa că numai pentru asta și tot mai revin în Iași cândva...
Update: Se pare că cea la care am mers noi nu era biblioteca faimoasă, am confundat-o din cauza numelui. Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi e cea frumoasă pe care o căutam, bine de știut pentru data viitoare.
Mai sunt și alte lucruri interesante prin zonă, mie mi-a atras atenția și am tras o poză cu Centrul de pelerinaj Sf Parascheva fără să știu ce e, am aflat ulterior, dar mi s-au părut interesante turnurile bisericii - iar cine e pasionat de biserici își poate face de lucru un weekend prin Iași numai cu așa ceva, sunt foarte multe. Noi ne-am mulțumit să le admirăm doar arhitectura.
Sunt sigură că mai sunt și alte locuri faine prin Iași, eu am trecut pe lista de mai sus ce am văzut și mi-a plăcut mai mult. Am mai lăsat oricum pe listă câte ceva pentru o revenire, le-am cam menționat în linii mari mai sus, la care se mai adaugă unele case memoriale - dar aștept sugestii suplimentare, dacă aveți.
Ați fost în Iași? Cum vi s-a părut?
Am fost în Iași o singură dată, demult tare. Dar mi-a plăcut, era și vară, frumos în parc, veverițe, Palatul Culturii nici nu mai zic.Mi-ar plăcea să revin puțin pe acolo.
RăspundețiȘtergereTot vara am fost și eu, e frumos pentru parcuri și terasele deschise, dar e și cam foarte cald. Așa m-am gândit și eu, să mai revin măcar puțin cândva, mai leg și de alte locuri de prin zonă... sigur găsesc eu o idee, că tare mult vreau să văd biblioteca faimoasă.
Ștergereiasi-ul nu l-am vizitat decat o singura data, cand am ajuns cu vara-mea, innebunita sa mearga la moaste in octombrie. naspa, frig, ploaie, si pe fuga. cam asa s-ar traduce acea vizita. acum insa planuiesc sa mergem si noi macar 1-2 zile prin oras, sa avem tihna si sa nu ne mai grabim
RăspundețiȘtergereN-aș merge în perioada aia nici gratis... Mergi să-l vezi relaxat și pe o vreme mai bună, sigur o să fie cu totul altă experiență!
Ștergere